Ako vybrať ten najlepší hrniec a kastról?

Ako vybrať ten najlepší hrniec a kastról?

Magda Kolmanová

Varenie je radosť - to platí len v prípade, že máte správny hrniec či kastról. Ako taký vybrať? Poďte sa pozrieť, z akých materiálov sa vyrábajú a vyberte si ten najlepší na základe svojich potrieb.

Hrnce a kastróle sú úplným základom v kuchynskom vybavení. Slúžia na varenie, dusenie, ale veľakrát aj na pečenie. Niektoré materiály hrncov a kastrólov nás sprevádzajú už od čias našich babičiek. Tie ale nemuseli riešiť otázky ohľadom vhodnosti riadu do umývačky, alebo či je vhodný na indukciu. Pokrok jednoducho nejde zastaviť a to je dobre. Vďaka tomu je už dnes veľa druhov riadu vhodného ako do umývačky, tak i na indukciu. A ten, ktorý nie je, to zase vyváži inými kladmi. Nepotrpíte si na tučné jedlá? Hrnce s nelepivým povrchom sú pre vás ako stvorené. Poďte si vybrať.

Podľ čoho vyberať?

Než sa pustíte do samotnej kúpy, poďte si zodpovedať pár základných otázok.

1. Aký mám sporák? V prípade plynových sporákov a sklokeramických dosiek máte výber neobmedzený. Pokiaľ dôjde na indukčné sporáky, je potrebné vyberať opatrnejšie. Aby riad na indukcii fungoval, musí byť takzvane feromagnetický.

2. Chcem riad používať nielen na sporáku, ale aj v rúre? V takom prípade dbajte na to, aby nielen materiál hrnca, ale aj materiál úch či rukovätí bol odolný voči vysokým teplotám alebo sa dali odňať.

3. Ako budem riad umývať? Veľa materiálov je vhodných do umývačky, ale rozhodne nie všetky. Pokiaľ si umývanie riadu neviete bez umývačky už ani predstaviť, vyberajte pozorne to len, ktorému umývačka neublíži.

BIANO TIP: chcete ušetriť čo najviac miesta? Ak bojujete s nedostatkom priestoru, zamilujete sa do hrncov a kastrólov s odnímateľnými uchami či rukoväťou.

Základná sada

Koľko hrncov a kastrólov vlastne naozaj potrebujete? Niekto, pre koho varenie nie je hobby, si môže vystačiť aj s jedným hrncom. Ak varíte radi, rozhodne to ideálny počet nie je. Nevyhnutný základ by sa mal skladať z jedného hrnca s objemom 2-3l, kastróla a rajnice. Aký je medzi nimi rozdiel? Hrniec je oproti kastróli vyšší a užší. Kastról má širšiu základňu a je vhodnejší na väčšiu platničku, kde sa pokrm rýchlejšie a rovnomernejšie uvarí. Za rajnicu potom možno považovať malý kastról. S takou sadou hravo uvaríte polievku aj hlavné jedlo pre celú rodinu.

BIANO TIP:  máte radi veci v jednotnom štýle? Vyberte si z celého radu setov hrncov.

Vyberajte podľa materiála

Nerezový riad

Riad z nerezu nájdeme v našich domácnostiach asi najčastejšie. Pomer kvality a ceny je veľmi dobrý. Nerezové hrnce sú odolné, nedržia zápachy a sú vhodné na všetky druhy sporákov vrátane indukčných. U nerezu veľa záleží na hrúbke materiálov a tiež na tom, aké majú dno. Určite voľte tie so sendvičovým dnom. Ukazovateľom, že kupujete kvalitný nerezový hrniec je aj číslo, ktoré ukazuje pomer chrómu a niklu. Najvyššia kvalita je označená číslami 18/10. Údržba nerezových hrncov je jednoduchá, len v prípade pripálenia je čistenie zdĺhavé a náročné.

+ odolnosť, nedržia zápachy, vhodné aj na indukciu, univerzálne použitie, možno umývať v umývačke
- horšie čistenie pri pripálení, nikel môže citlivejším jedincom vadiť

Liatinový riad

Liatina je rokmi overeným materiálom, ktorý používali už naše babičky. Skvelo vodí teplo a tiež odolá aj veľmi vysokým teplotám. Je odolná a vydrží pokojne aj desaťročia. Výborne sa hodí nielen na varenie na sporáku, rovnako dobre poslúži k príprave pokrmu v rúre. Povrch liatinových hrncov je prirodzene nepriľnavý. Často možno nájsť hrnce s povrchovou úpravou z niekoľkých vrstiev smaltu.

+ odolnosť, výborná vodivosť, vhodné aj na indukciu
- vyššia cena, riad je ťažký, neodporúča sa umývať v umývačke

Vyberte si liatinový hrniec na Biane:

Smaltovaný riad

Ďalšia klasika, ktorá nestarne. Smaltovaný riad je v kuchyniach používaný už po desaťročia a stále sa teší obľube. Vďaka smaltu môžete vyberať z množstva farieb a dekorov. Smaltovaný riad je odolný aj voči vysokým aj nízkym teplotám. Nesvedčí mu ale prudké striedanie teplôt a nárazy. To môže viesť k odprýsknutiu smaltu. Taký riad potom už nie je dobré naďalej používať. Väčšina smaltovaných hrncov je vhodná aj na indukčné variče, radšej sa ale u vybraného hrnca presvedčte v popisku.

+ nižšia cena, veľký výber farieb a vzorov, odolnosť, možno umývať v umývačke
- nevyhnutné šetrnejšie zaobchádzanie

Titánový riad

Titánový riad je vyrábaný z kombinácie titánu s inými materiálmi, akými sú napríklad zliatiny hliníka. Obrovskou výhodou týchto hrncov je, že sa na nich dá variť úplne bez tuku či oleja. Povrch hrnca je nepriľnavý, preto ide tiež veľmi ľahko vyčistiť. Za zmienku stojí aj odolnosť, ak vám riad omylom spadne, žiadna ujma mu nehrozí. Odolá teplotám až do 260 ° C.

+ odolný, varenie bez tuku, skvelá vodivosť tepla, vhodný aj na indukciu
- vyššia cena, neodporúča sa umývať v umývačke

Keramický riad

Reč je o hrncoch a kastróloch s keramickým vnútorným povrchom. Medzi jeho najväčšie výhody patrí jeho nepriľnavosť. Vďaka tomu možno variť prakticky bez tuku. Aj čistenie tohto povrchu je veľmi jednoduché, pretože by sa naň nemal pokrm prichytiť. Keramický povrch odolá teplotám až do 450 ° C. Väčšina keramického riadu je vhodná aj na indukčné variče, sledujte ale štítky a uistite sa, že je na ne vhodný aj ten váš vybraný. Niektorí výrobcovia ponúkajú ku keramickým hrncom špeciálnu redukčnú podložku na indukčné variče.

+ odolnosť proti vysokým teplotám, možnosť varenia bez tuku, vhodné do umývačky
- nie všetky sú vhodné na indukciu

Medený riad

Očarili vás hrnce profesionálnych kuchárov? Medené hrnce patria k absolútnej špičke, to sa ale výrazne odráža aj na ich cene, ktorá sa môže vyšplhať aj do tisícov. Meď bezkonkurenčne rýchlo a rovnomerne rozvádza teplo, vďaka čomu je varenie pohodlnejšie. Aby boli hrnce zdraviu nezávadné, sú z vnútornej strany potiahnuté tenkou vrstvou nerezovej ocele.

+ skvelé tepelné vlastnosti, luxusný vzhľad, odolnosť
- vysoká cena, nevhodné do umývačky, nemožno variť na indukciu