Rady, tipy, nápady

Na čo sa pripraviť, než sa pustíte do rekonštrukcie kuchyne

Rekonštrukcia kuchyne nemusí byť dôvodom na obavy, ak dodržíte postup minimalizujúci všetky nepríjemnosti, vrátane zbytočných finančných nákladov navyše.

Zdroj

Kompletná rekonštrukcia kuchyne vyžaduje veľmi dobrú a premyslenú prípravu. Vďaka nej ušetríte veľa peňazí aj času a predídete starostiam, kvôli ktorým sa mnoho ľudí podobných akcií desí už vopred.

Začnite približným konceptom a potom priebežne riešte a dolaďujte všetky ďalšie detaily.

Tvar kuchyne

Z vašich priestorových dispozícií a potrieb vzíde jedno z týchto základných usporiadaní kuchyne: rovná kuchynská linka, kuchyňa do tvaru písmena L alebo U, prípadne kuchyňa s ostrovčekom. Rovná kuchynská linka je najmenej náročná na priestor. Pri všetkých ďalších riešeniac bude nutné vopred stanoviť ergonomické minimum rozstupov jednotlivých častí kuchyne. Len tak budete môcť pohodlne otvárať všetky skrinky a variť napríklad s partnerom, alebo i deťmi, bez toho aby dochádzalo k vzájomným kolíziám

Koľko čo meria:

  • dĺžka pracovnej plochy je min. 70 cm, ideálne aspoň 120 cm
  • výška pracovnej plochy je približne 86 - 90 cm, možno individuálne prispôsobiť
  • drez by mal byť 10 cm nad výškou pracovnej plochy, sporák o 10 cm nižšie
  • drez a sporák neumiestňujte na konce pracovných plôch (min. 30 cm)

Logické usporiadanie

Varenie sa vám stane milou zábavou len vtedy, ak bude vaša kuchyňa logicky usporiadaná a vy tak nebudete musieť chaoticky pobehovať z miesta na miesto. Každá kuchyňa by mala byť rozdelená do nasledujúcich piatich zón:

1. Zóna skladovania potravín

2. Zóna prípravy a upratovania

3. Zóna varenia a pečenia

4. Zóna servírovania

5. Zóna prípravy a upratovania

Viac si o usporiadaní kuchyne a jednotlivých kuchynských zónach môžete prečítať v našom článku Poznáte jednotlivé kuchynské zóny?

Výber kuchynskej linky

Väčšina dodávateľov kuchynského nábytku dnes kuchyne ponúka aj s komplexným balíčkom nadväzujúcich služieb:

  • zameranie linky na mieste
  • návrh konkrétneho usporiadania
  • dopravu
  • montáž
  • zabudovanie drezu a batérie
  • zabudovanie spotrebičov

Výnimkou je zabudovanie kuchynských plynových zariadení, na túto službu je nutné si zaistiť odbornú montáž. Uvedené služby sa platia zvlášť, ale môžete si ich zabezpečiť aj sami. V každom prípade si postrážte zmluvné dohody ohľadom termínu dodania nábytku a montáže, ceny montáže a dopravy, zmluvné pokuty pri nedodržaní podmienok, záruky a likvidáciu veľkých obalov. Pretože sa jedná o rad na seba nadväzujúcich úkonov, môže dôjsť k drobným komplikáciám, takže určitá miera vzájomnej ľudskej tolerancie je na mieste. V prípade závažnejších problémov ale vyžadujte, na čo máte nárok.

Stavebno technické úpravy

Náročnosť rekonštrukcie kuchyne spočíva z veľkej časti v tom, že nestačí odviesť starú kuchynskú linku a namontovať novú. V mnohých prípadoch si modernejšia kuchyňa najprv vyžiada drobné i väčšie stavebné úpravy, ktoré treba koordinovať tak, aby na seba všetko plynulo nadväzovalo. Akonáhle máte nákresový plán svojej novej kuchyne, môžete povolať stavebnú firmu a remeselníkov. S nimi starostlivo (najlepšie písomne) dohodnite nasledujúce:

  1. Detailný rozpočet prác, ktorý by mal zahŕňať zvlášť náklady na materiál a zvlášť na prácu, ale určite nie v hodinovej sadzbe! Nezabudnite ani na cenu dopravy, likvidáciu odpadov a pod.
  2. Spísanie zmluvy alebo objednávky, ktorá bude obsahovať termín realizácie a sankcie za jeho nedodržanie, celkovú cenu, platobné a záručné podmienky a sankcie za nedodržanie kvality vykonanej práce.

BIANO TIP: Nikdy neplaťte vopred, ale postupne. Vaše platby by mali zodpovedať postupu prác. V ideálnom prípade postup prác denne kontrolujte a robte si ich vlastnú fotodokumentáciu.

Po dokončení diela dochádza k jeho odovzdaniu. Nejedná sa o formalitu - je dôležité si všetko starostlivo skontrolovať a do tzv. odovzdávacieho protokolu zaniesť všetky nájdené nedorobky, nedostatky a termín ich nápravy.

Objavte ďalšie produkty a inšpirácie súvisiace s článkom

Komentáre (0)