Nastal čas odšťavovačov

Nastal čas odšťavovačov

Nikola Podhorská

Horúce letné dni so sebou nesú nechuť k jedlu. Aby ste mali veľa energie a nemuseli sa prejedať, môžete skúsiť šťavy. Ovocie i zelenina vám dodajú silu a navyše obsahujú veľa vitamínov a minerálov.

Ovocné a zeleninové šťavy zažívajú zlatý vek, ak ide vôbec niečo také o šťavách povedať. Ich popularita v posledných rokoch rastie. A s ňou rastie aj popularita odšťavovačov. Cenovo sa pohybujú od niekoľkých desiatok eur pokojne aj do niekoľko stoviek. Cena ale nie je jediným kritériom, na ktoré by ste sa mali zamerať. Dôležitejšie, a možno rovno najdôležitejším parametrom, je frekvencia užívania. Existujú dva typy odšťavovačov. Sú to odšťavovače závitovkové, ak máte radi šťavy denne, a odstredivé pre tých z vás, čo ich vnímajú ako príjemné spestrenie. Ak bez ovocnej alebo zeleninovej šťavy nevydržíte, rozhodne by ste jedného z týchto pomocníkov mali mať doma. Nielen, že vám umožní vymýšľať nové a nové kombinácie, ktoré vám reťazci neponúknu, ale vo výsledku výrazne ušetríte!

Odstredivý odšťavovač pre nenáročných

Ak nepijete šťavy denne a do odšťavovača nechcete príliš investovať, odstredivý je pre vás jasnou voľbou. Hotovo máte za minútku. Nielen, že ovocie a zeleninu rýchlo odšťaví, nemusíte ani kúsky príliš krájať, poradí si aj s tými väčšími. Nevýhodou ale je, že nedokáže spracovať všetky typy bobuľovitého ovocia a neodšťavní vám ani listovú zeleninu. Musíte tiež počítať s tým, že vám z ovocia zostane viac "odpadu" a na pohár spotrebujete viac materiálu, než pri závitovkových odšťavovačoch. Pokiaľ ale preferujete klasické kombinácie a prajete si stroj, ktorý vám všetko rýchlo pripraví, "odstredivka" vás nesklame. A nízka obstarávacia cena poteší aj napriek trošku hlučnejšej prevádzke.

 

Závitovkový odšťavovač pre tých, ktorí majú čas

Tu má názov hneď dve opodstatnenia - konštrukciu a časovú náročnosť. Závitovkové odšťavovače sú pomalšie než odstredivé, ale majú veľkú výhodu, čo sa týka spotreby surovín. Z menšieho množstva získate oveľa viac šťavy. Tá bude tiež hustejšia a bude obsahovať viac živín. S touto výhodou sa samozrejme spája vyššia nákupná cena. Ale skvelé je, že za vyššiu cenu získate tichší prístroj, čo oceníte, ak šťavy radi raňajkujete. Tak totiž ich výrobou nezobudíte celý dom. Radšej si ale ovocie a zeleninu nakrájajte vopred. Do slimáka totiž musia prísť malé kúsky, aby bol schopný šťavu pripraviť.

Sústreďte sa na výťažnosť

Možno, že slovo výťažnosť vidíte prvýkrát. Je to ale parameter, na ktorý by ste sa pri robení odšťavovača mali sústrediť. Ide práve o schopnosť odšťavovača využiť suroviny. Všeobecne teda platí, že zo slimákového budete mať viac šťavy než z odstredivého a teda, že jeho výťažnosť je vyššia. Neznamená to nevyhnutne, že si slimáka musíte kupovať. Či už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek typ, aj v rámci danej kategórie výťažnosť sledujte. Pretože ak za prístroj zaplatíte pár stoviek, ale na jeden raňajkový pomarančový fresh budete potrebovať tri kilá plodov, výhodne ste nenakúpili. A svojho nového pomocníka si predsa chcete užiť, nie ho za chvíľu preklínať.