Ako vybrať...

Ktorý elektrický kávovar bude pre vás ten pravý?

Ak patríte medzi skutočných milovníkov kávy, potom sa určite neuspokojíte iba s nejakou rozpustnou kávou. Preto sme pre vás pripravili sprievodcu elektrických kávovarov. Vďaka nim bude vaša káva dokonalá.

https://cz.pinterest.com/pin/212021094938211566/

Každý kávový nadšenec vám odporučí pre domácu prípravu jednoduchý french press alebo moka kanvičku. S tými síce pripravíte chutnú kávu za pár minút, predsa len si vyžadujú trochu práce navyše. V prípade väčšieho počtu hostí musíte celý proces opakovať a vo výsledku budete obmedzení obyčajnou čiernou kávou, ktorú maximálne zalejete mliekom. Pokiaľ ale máte radi mliečne kávové nápoje ako je cappuccino alebo cafe latte, vypijete naozaj veľa kávy cez deň alebo mávate početnejšie návštevy, rozhodne sa vám bude hodiť elektrický kávovar. Aký, to už záleží na vašich finančných možnostiach, na tom, ako veľmi sa chcete s prístrojom na príprave kávy podieľať, aj na tom, ako pripravenú ju máte najradšej.

Kávovar na kapsule

Kapsľové kávovary sú pre svoju nízku obstarávaciu cenu a jednoduchú obsluhu aj údržbu stále najobľúbenejším typom. Sú ale vhodné skôr do domácnosti, kde sa zas až toľko kávy nevypije. Cena za jednu šálku je totiž podobná, ako by ste si dopriali výberové zrnká z malých pražiarní. V skutočnosti ale neplatíte za kvalitné zrnká, ale za ich hermetické balenie v kapsuliach, ktoré udržia namletú kávu dlho čerstvú. Na druhú stranu sú tieto jednorazové kapsule vyrábané z plastu, hliníka, papiera alebo z ich kombinácie značne neekologické a ak na životné prostredie myslíte, radšej si vyberte iný variant. Zároveň musíte tiež myslieť na to, že pre kapsľový kávovar môžete kupovať len kapsule rovnakej značky, napríklad kapsule Tchibo nebudú fungovať v kávovare Nespresso a naopak. Našťastie ale firmy na svojich zákazníkov myslia a stále prichádza s novinkami, a tak už môžete okrem rôznych druhov espressa (a to aj v limitovaných edíciách) zaobstarať aj horúcu čokoládu alebo čaj. Samozrejmosťou je ponuka kapsúl na cappuccino alebo latte, ktoré obsahujú aj sušené mlieko, takže si stlačením jedného tlačidla ľahko pripravíte aj obľúbený mliečny nápoj. Niektoré drahšie prístroje sú navyše vybavené parnou tryskou, s ktorou môžete vyšľahať mlieko ako profesionál a vyskúšať si latte art.


Plusy

  • nízka cena prístroja
  • jednoduchá obsluha aj údržba
  • vždy čerstvá káva
  • u niektorých prístrojov napeňovač mlieka

Mínusy

  • vysoká cena jednej šálky kávy
  • záťaž pre životné prostredie
  • obmedzená ponuka druhov kávy

Automatický kávovar

Podobne, ako u kapsľových, je aj u tých automatických kávovarov najväčšou výhodou jednoduchosť ovládania. Chutné espresso si pripravíte stlačením jedného tlačidla. Na rozdiel od nich však automatické kávovary pracujú s kávovými zrnkami, ktoré si samy podľa potreby namelú. Prístroj okrem zásobníka na kávu obsahuje zásobník na vodu, ktorú treba dolievať, a tiež odpadový zásobník na použitú kávu. Keď je potreba zásobníky doplniť alebo naopak vysypať, kávovar si o to sám povie, väčšinou pomocou displeja. Ak sa u vás pripravuje jedna káva za druhou, určite je pre vás automatický kávovar vhodný. Kvalitu i cenu výslednej šálky ovplyvníte sami, záleží na tom, ako kvalitné zrnká si kúpite. Môžete tak mať šálku v hodnote do pár centov, ale pokojne aj niekoľko desiatok centov, ak si vyberiete výberovú kávu. Cenové rozpätie automatických kávovarov je široké, tie drahšie ponúkajú možnosť regulovať hrubosť mletia, čerpanie mlieka priamo z krabice či nádržky, plochu pre nahrievanie šálok alebo prípravu dvoch šálok naraz.


Plusy

  • jednoduchá obsluha aj údržba
  • cenu šálky kávy ovplyvňujete sami výberom zŕn
  • napeňovač mlieka

Mínusy

  • pri nízkom vyťažení sa zrnká kazia
  • vyššie obstarávacie náklady
  • nutná obsluha pri príprave mliečnych nápojov

Pákový kávovar

Ak patríte medzi fajnšmekrov a na poriadne, silné espresso nedáte dopustiť, určite pre vás bude pákový kávovar splneným snom. Pákové kávovary nemajú zásobník na zrnká a ani nedisponujú mlynčekom - sami budete musieť zakaždým naplniť sitko v páke (portafiltre) dávkou čerstvo namletej kávy. Tú potom musíte ešte pevne utlačiť, než ju nasadíte na výpust vody. Pretože je u klasického pákového kávovaru nutná vaša obsluha, kvalitu výsledného nápoja vždy sami ovplyvňujete či už množstvom kávy, kvalitou zŕn, hrubosťou mletia, napechováním či dobou lúhovania (doba prietoku vody sa ovláda manuálne). Ak si domov zaobstaráte pákový kávovar, nezabudnite ani na kvalitný mlynček na kávu. Bola by totiž škoda kupovať už namletú kávu, najlepšie espresso je to z čerstvo pomletých zŕn.

Plusy

  • najkvalitnejšie espresso v domácich podmienkach
  • cenu šálky kávy ovplyvňujete sami výberom zŕn

Mínusy

  • vysoké obstarávacie náklady
  • neobsahuje mlynček ani zásobník na kávu
  • zložitejšia obsluha

Objavte ďalšie produkty a inšpirácie súvisiace s článkom