Aký pekáč či zapekaciu misu by ste rozhodne mali mať doma?

Aký pekáč či zapekaciu misu by ste rozhodne mali mať doma?

Michaela Kratochvílová

Hľadáte pre vás vhodný pekáč či zapekaciu misu? Žiadny problém. Poradíme vám s výberom vhodného tvaru i materiálu tak, aby ste boli pánom vlastnej kuchyne a tvorili v nej doslova zázraky.

Ak ste vášnivými kuchárikmi, rozhodne by ste mali zvážiť kúpu zapekacej misy či pekáča. S prehľadom v nich pripravíte večeru či lahodný obed, neušpiníte toľko riadu a hlavne pečiete s minimom tuku. Vyberajte kvalitné a pevné materiály, ktoré vydržia vysoké teploty v rúre, rovnako tak ako pobyt v chladničke. Investícia sa oplatí (prípadne si vyberte z tých lacnejších zapekacích/jánskych misiek), predsa len vám potom taký kus riadu vydrží dlhé roky. A má veľké ambície sa stať vaším najlepším pomocníkom pre prípravu pečeného kuraťa, zapečených zemiakov, nejakých tých buchiet alebo napríklad žemľovky ako od babičky.

Pre začiatočníkov a majiteľov prvých kuchyní

Pre začiatočníkov alebo majiteľov prvých kuchyní, do ktorých nedáte príliš veľa riadu, odporúčame univerzálny pekáč či zapekaciu misu, ktorá vám poslúži dokonalo vo väčšine prípadoch. Mala by mať:

  • Veko, vďaka ktorému nebude pokrm vysušený
  • Univerzálny tvar a veľkosť, vhodné sú potrebné obdĺžnikové tvary so zaobleným okrajom, do ktorých umiestnite napríklad aj hranaté lasagne rovnako dobre ako kura alebo zapečené zemiaky.
  • Nelepivý povrch
  • Materiál, ktorý je schopný odolávať vysokým teplotným rozdielom, čiže aby sa hodil ako do rúry, tak do chladničky alebo mrazničky

Výhody zapekacích misiek a pekáčov

  • Šetria váš čas.
  • Nesmažíte na oleji, teda pokrm bude zdravší.
  • Nemusíte špiniť toľko riadu, možno jeden pokrm upiecť v jednom pekáči a viac nepotrebujete.
  • Pokrmy budú ďaleko chutnejšie, pečú sa vo vlastnej šťave.
  • Vďaka pokrievke či veku zabránite vysušeniu mäsa, vďaka tomu bude šťavnaté a mäkučké.
  • Môžete vyskúšať aj tzv. pomalé pečenie v rúre, keď napríklad kus mäsa necháte piecť cez noc na 120 stupňov v zapekacej mise a ráno sa bude rozpadať, sotva sa ho dotknete vidličkou.

Tvar, veľkosť a hĺbka

Na výber máte niekoľko druhov tvarov. Od oválov, obdĺžnikových tvarov so zaoblenými okrajmi až po okrúhle, štvorcové a srdcové. Záleží vždy na veľkosti a množstve porcií, ktoré v pekáči alebo miske plánujete piecť. Väčšie misky a pekáče bývajú oválneho alebo obdĺžnikového tvaru, naopak pečenie pre dve osoby hravo zvládnete v okrúhlej či hranatej nádobe. Pre zapekanie rôznych zmesí môžete voliť akékoľvek tvary, pretože sa pokrm prispôsobí nádobe. V prípade pečenia mäsa vcelku sú praktickejšie oválne tvary, vďaka ktorým môžete ľahšie podlievať mäso šťavou. Pre kačice alebo kura bývajú dostupné aj špeciálne zapekacie nádoby, ktoré simulujú tvar hydiny a takej príprave mäsa sú priamo uspôsobené.

Veľkosť vyberajte buď univerzálnu, nejlepšie nejaký väčší pekáč či misu, alebo podľa konkrétnych pokrmov. Ak ste milovníci souflé alebo trebárs fondantov, môžete sa kúpiť aj menšiu zapekaciu misku s priemerom 10 cm, v ktorých pripravíte jednotlivé porcie.

Kľúčová je tiež hĺbka. Tú voľte podľa pokrmov, ktoré v nich chcete pripravovať. Pre talianske lasagne, americké makaróny so syrom alebo napríklad obyčajné zapekané cestoviny sa bude určite hodiť nádoba s vyššia. Na menšie porcie alebo napríklad plátky mäsa vám poslúžia dobre aj nižšie kusy.

Vyberte si zapekaciu misu na Biane:

Materiál

  • Nerezová oceľ – vyznačuje se elegantným vzhľadom, pokrmy v takých nádobách tiež zostanú dlhšie teplé.
  • Meď – má veľmi dobrú tepelnú vodivosť, vďaka nej sú pokrmy pripravené rýchlo a úsporne.
  • Keramika – býva dnes ponúkaná v mnohých farebných a tvarových prevedeniach. Keramickú misu na pečenie môžete použiť ako do rúry, tak do mikrovlnnej rúry, na umytie poslúži tiež umývačka.
  • Sklo – je nadčasovým materiálom, ktoré navyše nezachytáva pachy a ľahko sa udržiava. Hoci je krehkejšie a musíte dávať pozor, aby ste ho nerozbili, môžete si byť istí jeho zdravotnou nezávadnosťou. Nepoužívajte však sklenené misy na pečenie na indukčné varné dosky.
  • Liatina – stala sa materiálom, ktorý sa ľahko čistí, vyznačuje sa dlhšou životnosťou a môžete ju využiť v rúrach aj na všetkých typoch sporákov. Teplo vedie rovnomerne. Nevýhodou môže byť vyššia hmotnosť a tým aj zložitejšie manipulácia.
  • Titán – hoci nepatrí k najlacnejším kusom, pýši sa dokonalými vlastnosťami. Nelepivý povrch, odolnosť proti poškriabaniu, masívnosť a bytelnosť, ktorá zaručí dlhú životnosť. Skrátka a dobre, titánové misky či pekáče majú veľkú šancu sa stať dedičstvom, ktoré sa bude dediť z generácie na generáciu.
  • Smalt – materiál, ktorý bol číslom jedna najmä pre naše babičky, je novým trendom aj dnes. S využitím modernejších technológií má dokonca lepšie vlastnosti ako kedykoľvek predtým - ľahšiu údržbu, lepšiu vodivosť, moderné alebo tradičné farby a tvary, a tiež dlhšiu životnosť.
  • Silikón – predstavuje v poslednej dobe jeden z top materiálov moderných inovácií. Výhodou je, že povrch je nelepivý, mäkký, teda ho nemusíte vymazávať tukom a riziko pripálenia je tiež minimálne. Po upečení a umytí môžete len stočiť či poskladať a umiestniť niekam, kam sa vám normálne pekáč svojimi rozmermi nevlezie.
  • Porcelán – vyznačuje sa atraktívnym vzhľadom, ktorý môžete využiť pre slávnostné príležitosti, rovnako tak ako pre všedné dni. Porcelánová zapekacia misa znáša bez problémov mrazničky, rúry, mikrovlnné rúry a umývačky.
  • Plast – predstavuje novinku v materiáloch určených do rúry. Bývajú vyrábané z kryštalického polyméru a znáša teplotu až 230 stupňov. Jeho výhoda spočíva v nízkej hmotnosti materiálu. Je však určený len do rúry. Na otvorený oheň a platničky s ním radšej nepočítajte.

Vyberte si pekáč na Biane:

Príslušenstvo naviac

Hodiť sa vám bude okrem klasického veka tiež veko plastové, ktoré mnohé pekáča a misy ponúkajú ako príslušenstvo. Je veľmi praktické, zabraňuje oschnutiu a môžete takto umiestniť celú nádobu aj s pokrmom do chladničky. Ďalším praktickým pomocníkom je vyberateľný rošt, ktorý sa umiestňuje spravidla na dno pekáča či misky, vďaka čomu sa mäso nepripáli, a navyše sa od neho oddelí šťava, takže sa opäť zredukuje množstvo tuku v mäse. Hodiť sa vám môžu ale aj vidličky na mäso a potravinársky teplomer.