Ako správne skladovať alkohol?

Ako správne skladovať alkohol?

Redakcia

Radi si vychutnáte pohár dobrého vína, piva alebo destilátu a chcete si ho vždy užiť naplno? Naučte sa svoje fľaše skladovať tak, aby vám vydržali vo forme čo najdlhšie.

Čo v článku nájdete:

  • Ako doma skladovať víno
  • Ako doma skladovať pivo
  • Ako uložiť rumy, whisky a ďalšie destiláty
  • Ako skladovať prémiový alkohol

Alkohol má síce obvykle dlhú trvanlivosť, ale aby si zachoval svoju kvalitu, vôňu a chuť, treba ho správne uložiť. Nie je to žiadna veda, stačí si postrážiť pár vecí. Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Ako doma skladovať víno

Kvalitné víno potrebuje chlad a tmu. Slnečné lúče vínu škodia a môžu pozmeniť jeho chuť. A neprospievajú mu ani zmeny teplôt. Ideálne by malo víno ležať, aby sa do fľaše cez korok nedostával vzduch, a to v stabilnej teplote od 5 do 15 °C. Najlepším chladným, tmavým miestom, kam môžete víno dať, je samozrejme pivnica. Pokiaľ vlastnou pivnicou nedisponujete, zvážte obstaranie vinotéky, ktorá ho v starostlivosti o víno dokáže skvele nahradiť. Jej prevádzka je navyše tichá, a keď správne vyberiete, aj energeticky nenáročná.

Teplotu vo vinotéke môžete sami nastaviť tak, ako to vaše víno vyžaduje. Zatiaľ čo archívne fľaše sa skladujú pri teplote od 10 do 15 °C, servírovacia teplota je u každého vína iná. Obľúbené „bublinky“, sekty a šampanské, sa podávajú studené, pri 4-8 °C. Biele vína, podľa sladkosti, v teplote od 8 °C a niektoré červené vína sa pijú dokonca pri teplote až 19 °C.

Keď už sme vyriešili temno a ideálnu teplotu, musíme spomenúť ešte tretiu dôležitú vec a tou je vlhkosť priestoru, kde budete vína skladovať. Najlepšia je pre víno 65% vlhkosť vzduchu, čo je rozhodne viac ako v bežnej obývačke. Aj to teda nahráva pivnici alebo vinotéke.

Foto: Shutterstock.com

Keď už fľašu otvoríte, majte na pamäti, že mladé vína vám vydržia aj pár dní v chladničke, ale zrelé víno odporúčame po otvorení vypiť. Rýchlo totiž podlieha oxidácii.

Ako doma skladovať pivo

Pivu svedčí chlad, to znamená teploty od 7° do 10°C. Ako nižšie, tak vyššie teploty pivu neprospievajú a hrozí jeho zakalenie alebo zvetranie. Miesto, kde pivo skladujete, by malo byť suché, čisté a ideálne bez prístupu slnečného žiarenia. Práve to je totiž častou príčinou už spomínaného zvetrania. Fľaškové pivo je dobré uložiť na stojato, aby nápoj nebol v kontakte s kovovým uzáverom.

Špeciálnym prípadom sú remeselné pivá. Tá väčšinou neprechádza pasterizáciou, a preto treba dať zvlášť pozor pri ich uložení. Ideálnu teplotu skladovania uvádza často výrobca na fľaši. Aj pre tieto pivá platí, že im bude lepšie na tmavom mieste a vypiť by ste ich mali čo najskôr, aby chutili presne tak, ako majú.

Keď ide o skladovanie, riaďte sa tiež obalovým materiálom. Pivo v plastových fľašiach najrýchlejšie podlieha zmenám spôsobených okolitým prostredím. Najdlhšie vydrží nápoj bez zmien v plechovke alebo sude.

Foto: Shutterstock.com

A zlaté pravidlo nakoniec – nezabudnite občas skontrolovať dátum expirácie, pivo obvykle nie je určené na dlhé skladovanie.

Ako uložiť rumy, whisky a ďalšie destiláty

U domácej slivovice a ďalších ovocných páleniek je dôležité dať pozor na fľašu. Skladovaním v plaste sa môžu do alkoholu uvoľniť chemikálie, z dreva potom môže preberať nežiaduce chute a arómy (ktoré sú naopak žiaduce napríklad pri rume). Sklo je preto ideálna voľba. Sklenené fľaše uložte na tmavom mieste so stálou teplotou.

Pre rum, whisky, ale napríklad aj gin a ďalšie klasické liehoviny platia podobné pravidlá ako pre víno. Neprospieva im slnečný svit, prílišné vlhko a príliš vysoké alebo nízke teploty. Svoje obľúbené fľaše skladujte v teplotnom rozmedzí 5–18 °C a vlhkosť okolitého prostredia udržujte na maximálne 70 %. Suchšie, tmavé a chladné miesto je teda ideálne.

Foto: Shutterstock.com

Gin alebo vodku môžete dať pred podávaním do chladničky alebo mrazničky. Vychladený destilát bude mať zaguľatenejšiu chuť. Pokiaľ máte remeselný gin, nezľaknite sa ľahkého zákalu, v nízkych teplotách sa vyzrážajú prírodné oleje, ale v teple sa opäť rozpustia.

Zvláštne zaobchádzanie vyžadujú aj takzvané emulzné likéry, to znamená „vaječniak“, Baileys a ďalšie, v ktorých je smotana alebo vajcia. Tie by ste mali uchovávať v chlade, ale rozhodne nie v teplotách nižších ako 5 °C.

Ako skladovať prémiový alkohol

Schovávate si svoj najlepší rum, whisky alebo koňak pre špeciálne príležitosti? Prémiové fľaše mávajú obvykle svoje čestné miesto v bare alebo vo vitríne, treba však dať pozor, aby neboli vystavené výkyvom teplôt alebo slnku. Kvalitné destiláty by mali stáť a byť dobre uzavreté, najlepšie sú korkové a skrutkovacie uzávery.

Foto: Shutterstock.com

Je vaša zbierka rozsiahla? Pre istotu všetky svoje tekuté poklady raz ročne skontrolujte. Obráťte ich dnom nahor, aby ste overili, že fľaša dobre tesní. Pokiaľ má fľaša korok, otočením sa navyše zaistí, že sa namočí a nevyschne. Potom by totiž mohol do cennej fľaše preniknúť vzduch.

Pokiaľ by sme mali pravidlá v skratke zhrnúť, pre alkohol všeobecne platí: Ak ho uchovávate na čistom, tmavom, relatívne suchom a chladnom mieste, môžete si teraz hodiť nohy na stôl av pokoji si vychutnať pohárik. O vaše fľaše je dobre postarané.