Recept: Domáce hamburgery

Ako pripraviť poctivý a šťavnatý hamburger? Podľa osvedčeného receptu našej bianoblogger Angeliky, už nebudete chcieť žiaden iný! Prajeme dobrú chuť.

Grilovacia sezóna je v plnom prúde a práve preto je vhodný čas na to, pripraviť si lahodné hamburgery, ktoré istotne ocení nejeden labužník. Angelika, ktorú na Instagrame poznáte pod menom @angelika.mata sa s nami podelila o trik ako pripraviť nadýchané domáce žemle a pár tipov na to, aby bol hamburger šťavnatý.

Na prípravu domácich žemlí budete potrebovať:

  • 100ml mlieka
  • 1 lyžičku cukru
  • 20g droždia
  • 20g masla
  • 2 žĺtka
  • 50g jogurtu
  • 300g hladkej múky
  • štipka soli

Postup:

Do vlažného mlieka nasypeme cukor, rozdrobíme droždie, navrch posypeme štipkou múky a necháme niekoľko minút kysnúť. Do misky/robota preosejte múku a soľ a premiešajte. Pridajte vaječný žĺtok a jogurt a potom nakysnuté droždie. Pridajte maslo a môžete miesiť, kým sa neoddelí od steny misky. Zakryte a nechajte 1 hodinu kysnúť. Cesto potom rozdeľte na 4 rovnaké časti a vytvarujte.

Rozložte ich na plech vyložený papierom na pečenie dostatočne ďaleko od seba. Potrite zmesou vaječného žĺtka s lyžičkou mlieka.

Nechajte kysnúť ďalších 50-60 minút. Až zdojnásobia svoj objem, znova ich potrieme. Pečte 20 minút pri 180 stupňoch.

Zdroj: angelika.mata

Suroviny na hamburger:

  • 600-700g mletého hovädzieho mäsa - dôležitá je predovšetkým jeho čerstvosť
  • čerstvo mleté čierne korenie

Večer pred grilovaním mäso rozdeľte na štyri rovnaké časti, okoreňte a vytvarujte. Jednotlivé "placky" zabaľte do fólie a uložte do chladničky. Lepšie si tak udržia svoj tvar. Hamburger doplňte karamelizovanou cibuľkou a zeleninou podľa vlastného gusta.

Aká by to bola dobrota bez poriadnej omáčky! Na omáčku budete potrebovať:

  • 100g majonézy
  • 1 kopcovitú lyžičku horčice
  • 1 strúhanú cibuľu
  • 1-2 menšie kyslé uhorky nakrájané na malé kúsky
  • 4 lyžičky nálevom z uhoriek
  • štipka soli
  • mleté čierne korenie
  • štipka kurkumy
Prajeme dobrú chuť!