Preskočiť navigáciu, prejsť na obsah
Preskočiť obsah, prejsť na pätu

    Recept: Domáce hamburgery

    Ako pripraviť poctivý a šťavnatý hamburger? Podľa osvedčeného receptu našej bianoblogger Angeliky, už nebudete chcieť žiaden iný! Prajeme dobrú chuť.

    Grilovacia sezóna je v plnom prúde a práve preto je vhodný čas na to, pripraviť si lahodné hamburgery, ktoré istotne ocení nejeden labužník. Angelika, ktorú na Instagrame poznáte pod menom @angelika.mata sa s nami podelila o trik ako pripraviť nadýchané domáce žemle a pár tipov na to, aby bol hamburger šťavnatý.

    Na prípravu domácich žemlí budete potrebovať:

    • 100ml mlieka
    • 1 lyžičku cukru
    • 20g droždia
    • 20g masla
    • 2 žĺtka
    • 50g jogurtu
    • 300g hladkej múky
    • štipka soli

    Postup:

    Do vlažného mlieka nasypeme cukor, rozdrobíme droždie, navrch posypeme štipkou múky a necháme niekoľko minút kysnúť. Do misky/robota preosejte múku a soľ a premiešajte. Pridajte vaječný žĺtok a jogurt a potom nakysnuté droždie. Pridajte maslo a môžete miesiť, kým sa neoddelí od steny misky. Zakryte a nechajte 1 hodinu kysnúť. Cesto potom rozdeľte na 4 rovnaké časti a vytvarujte.

    Rozložte ich na plech vyložený papierom na pečenie dostatočne ďaleko od seba. Potrite zmesou vaječného žĺtka s lyžičkou mlieka.

    Nechajte kysnúť ďalších 50-60 minút. Až zdojnásobia svoj objem, znova ich potrieme. Pečte 20 minút pri 180 stupňoch.

    Zdroj: angelika.mata

    Suroviny na hamburger:

    • 600-700g mletého hovädzieho mäsa - dôležitá je predovšetkým jeho čerstvosť
    • čerstvo mleté čierne korenie

    Večer pred grilovaním mäso rozdeľte na štyri rovnaké časti, okoreňte a vytvarujte. Jednotlivé "placky" zabaľte do fólie a uložte do chladničky. Lepšie si tak udržia svoj tvar. Hamburger doplňte karamelizovanou cibuľkou a zeleninou podľa vlastného gusta.

    Aká by to bola dobrota bez poriadnej omáčky! Na omáčku budete potrebovať:

    • 100g majonézy
    • 1 kopcovitú lyžičku horčice
    • 1 strúhanú cibuľu
    • 1-2 menšie kyslé uhorky nakrájané na malé kúsky
    • 4 lyžičky nálevom z uhoriek
    • štipka soli
    • mleté čierne korenie
    • štipka kurkumy
    Prajeme dobrú chuť!
    Preskočiť pätu, prejsť na začiatok stránkyPrejsť na začiatok stránky