Rady, tipy, nápady

Základné vybavenie prvej kuchyne - aký riad by vám nemal chýbať?

Zariaďujete svoju prvú kuchyňu a potrebujete vedieť, bez akého kuchynského náčinia sa spočiatku rozhodne nezaobídete? Vybavte si kuchyňu tak, aby vám v nej nič nechýbalo!

Zdroj

Varenie

Hrnce

Či už ste zvyknutí na rýchlovky z jedného hrnca či zložité recepty, kvalitný hrniec je úplný základ. Môžete si vyberať z najrôznejších farieb, materiálov i tvarov. Úplnou klasikou je dvoj až troj litrový hrniec, ale určite by ste mali mať minimálne jeden väčší a jeden menší. Voľba materiálu je na vás. Každý má iné tepelné vlastnosti, podľa čoho sa môže odvíjať aj cena. Hrnce môžete vyberať z titánu, keramiky, nerezu, teflónu a ďalších.

  • Výhodné sú hrnce a pokrievky, ktoré majú kovové uchá - také môžete aj s pokrievkou dať do rúry, napríklad ak nemáte zapekaciu misu, alebo ak pripravujete ryžu v rúre.
  • Ak varíte často a radi, určite sa poobzerajte po hrnci na špagety či tlakovom hrnci.

Panvica

Minimálne jednu by ste mali vlastniť. Najlepšie nejakú univerzálne veľkú: Najpredávanejšia panvica má priemer okolo 26-28 centimetrov. Ak chcete čo najuniverzálnejšie riešenie, voľte panvicu hlbšiu, ktorá poslúži rovnako dobre na steaky ako na omáčky, palacinky, rizota, špagety, rezance a ďalšie.

  • Vyberajte panvice s nepriľnavým povrchom, na tie však kupujte špeciálne hubky, dajú sa zohnať v domácich potrebách a sú podobné drôtenkám, iba sú určené priamo na panvice (teflón, apod.)
  • Ak patríte medzi náročnejších užívateľov, odporúčame špeciálne panvice na palacinky, na ryby, na lievance alebo panvice grilovacie s typickým rebrovaním.

Nôž

Ostrý nôž je alfou a omegou každej kuchyne. Záleží na vás, koľko ich do kuchyne považujete za potrebné množstvo. Nezaobídete sa celkom iste bez klasického kuchynského noža (výška v priemere 17 cm), ktorý využijete pri krájaní a porciovaní čohokoľvek, čo následne dáte do hrnca. Využiť môžete ale aj väčší nôž na mäso či menší na zeleninu.

  • Nože skladujte oddelene pomocou stojanov na nože či magnetov, aby ste zabránili ich otupeiu v spoločnom šuplíku.
  • Vyberajte kvalitnú oceľ, ktorá vydrží, kúpte si tiež brúsku na nože.
  • Život vám uľahčia tiež nože na pečivo, na syr, na maslo, cukrárske nože, lúpacie nože či sekáčik, ktorým jemne nasekáte bylinky či zeleninu.

Vyberte si pomôcky na varenie na Biane:

Pečenie

Val a valček

Drevené valy majú rôznu životnosť v závislosť na druhu dreva, voľte však radšej drevo tvrdé, ktoré vydrží dlhšie (topoľ, buk, smrek, čerešňa a podobne). Valček môžete zvoliť z rovnakého materiálu, odporúčame tiež trebárs silikón, na ktorý sa cesto príliš nelepí.

  • Na väčšie valy potrebujete dostatok priestoru, v menších kuchyniach s ním príliš neuspejete.
  • Tiež ho neumývajte v umývačke, udržuje sa väčšinou zoškriabaním nečistôt a umývaním vlhkou handričkou.

Misa

Môže sa zdať ako banalita, ale vedzte, že práve takú "banalitu" nespočetnekrát oceníte. Väčšie misy sú vhodné pre miešanie cesta, prípravu náplní, ale aj na uchovávanie potravín v chladničke. Menšie misy väčšinou disponujú aj viečkom, sú tiež ideálne na uchovávanie potravín v chladničke, alebo vám skvele poslúžia ako nádoba, do ktorej si môžete nachystať desiatu pre náročný deň v práci.

  • Veľmi praktické sú termomisy, misy s mixovacím vekom či dózy, ktoré väčšinou môžete bez problému ohrievať v mikrovlnnej rúre

Pekáč a plech

Nezaobídete sa bez nich pri žiadnom pečení koláčov, buchiet či mäsa. Na pečenie mäsa či zapekanie voľte pekáč - vyberať môžete pekáče oválne, hranaté. S pekáčom nerezovým, smaltovaným či keramickým chybu tiež neurobíte. Na pečenie múčnikov sú vhodnejšie plechy do rúry. Tam si dajte pozor nielen na dĺžku, ale aj na výšku plechu.

  • Tenké plechy majú tendenciu sa deformovať, nebojte sa vyberať odolnejší materiál, ktorý tiež budete smieť umývať v umývačke
  • Bonusom pekáčov môže byť vyberateľný rošt.

Vyberte si pomôcky na pečenie na Biane:

Servírovanie

Príbory

Počet sád príborov, ktoré by ste mali doma vlastniť, je minimálne dvojnásobok počtov členov v domácnosti, ale samozrejme čím viac, tým lepšie. Nemusíte kupovať hneď drahé strieborné sady, avšak materiál voľte radšej kvalitnejší, vydrží vám dlhšie a nemusíte sa báť ohnutia príboru pri konzumácii jedla.

  • Vyberajte kvalitnú nerez s označením 18/10 (pomer chrómu a niklu, tento druh je najkvalitnejší, je však mäkšia a teda menej odolná voči poškriabaniu) alebo 18/0 (pomer chrómu a niklu, oceľ je tvrdšia, ale viac náchylnejšia na koróziu).

Riad na servírovanie

Ujasnite si, či chcete mať jeden druh tanierov a tanierikov pre každodenné užívanie alebo dva druhy, z ktorých jeden bude určený pre slávnostné príležitosti. Ak hľadáte niečo univerzálneho, čo vám tiež dlhšie vydrží, voľte keramiku, sklo či porcelán.

  • Pri spoločnom súžití dvoch osôb vám pokojne môže stačiť sada riadu o 12-tich kusoch. Pokiaľ ale máte väčšiu rodinu alebo máte v obľube návštevy, voľte pokojne sadu väčšiu, trebárs rovno tridsaťdielnu.

Poháre a šálky

Taktiež počet pohárov a šálok záleží na mnohých faktoroch. Ideálne by ste mali mať z každého typu pohárov aspoň 4 kusy. Nezabudnite na väčšie poháre, menšie poháriky, šálky, poháre na víno či štamprlíky. To sú také základné klasiky. K tomu si kúpte jeden džbán či karafu a nebude vám chýbať vôbec nič.

  • Ak si potrpíte na rozmanité druhy nápojov, najmä tých alkoholických, nezabudnite na tradičné pollitre na pivo, poháre na whiskey, koktejlové poháre, poháre na margaritu, na šampanské a podobne.

Vyberte si riad na servírovanie na Biane:

Ďalšie nevyhnutnosti, ktoré sa vám určite budú hodiť

  • Lis na cesnak
  • Cedník
  • Prkienko
  • Sitko
  • Varešky a obracačky a naberačky
  • Tĺčik na mäso
  • Strúhadlo
  • Škrabka na zemiaky
  • Otvárač na konzervy
  • Vývrtka na víno
  • Otvárač na fľaše
  • Kuchynská stierka
  • Mašľovačka
  • Chňapky
  • Kuchynská váha či odmerka
  • Drvič na zemiaky
  • Plynový zapaľovač
  • Metla na vajíčka

Komentáre (0)

Nemôžete komentovať.