Aký materiál panvy je pre vás najlepší?

Aký materiál panvy je pre vás najlepší?

Diana Kargerová

V súčasnosti sa na trhu objavujú stále nové typy panvíc z rôznych materiálov. Každá z nich má však svoje výhody a nevýhody. Náš prehľad vám pomôže s výberom.

Nerezové, liatinové, teflónové, keramické, medené alebo titánové. Pri nákupe panvy je rozhodne z čoho vyberať. Vhodné je si do kuchyne zaobstarať niekoľko panvíc ako rôznych veľkostí, tak materiálov, aby ste mohli vždy siahnuť po tej pravej pre vašu aktuálnu potrebu.

Nerezové panvice

Nerezové panvice patria medzi rokmi overené stálice. Ich výhodou je veľká odolnosť a univerzálnosť. Sú tiež nenáročné na údržbu, môžete ich umývať v umývačke a zároveň vydržia i umývanie pomocou drsnejších povrchov, napr. drôtenky. Ich nevýhodou je, že tzv. na sucho na nich pokrm nepripravíte.

+ odolnosť

+ jednoduchá údržba

 - nutné použitie oleja či iného tuku

Liatinové panvice

Liatinové panvice sa takisto dlhodobo tešia značnej obľube. Ich výhodou je dlhá životnosť, časom sa dokonca zlepšuje aj ich nepriľnavosť. Liatina je veľmi odolným materiálom a nie je náchylná k poškriabaniu. Tieto panvice sú však dosť ťažké a nie sú určené pre umývanie v umývačke.

+ dlouhá životnosť

+ odolnosť

+ odolné voči poškriabaniu

- velká hmotnosť

- nevhodné pre umývanie v umývačke

Teflónové panvice

Popularita teflónu počas posledných rokov značne upadá, lebo je nahradzovaný inými materiálmi. Teflón, ako jeden z prvých, slúžil na výrobu panvíc s nepriľnavým povrchom. S teflónovými panvicami je potreba zaobchádzať s opatrnosťou, aby nedošlo k ich poškriabaniu. Ak však zvolíte veľmi kvalitnú teflónovú panvicu, môžete na ňu používať aj kovové náčinie. Teflónové panvice sa tiež veľmi ľahko čistia, väčšinou ich stačí utrieť handričkou.

+ nepriľnavý povrch

+ jednoduchá údržba

 - náchylné k poškriabaniu

Keramické panvice

Poslednou dobou sa čoraz častejšie stretávame s keramickými panvicami. Sú vhodné pre pomalšiu, zdravú prípravu pokrmov za nižších teplôt. Keramické panvice umývajte radšej v ruke, vďaka tomu si dlhšie uchovajú svoje vlastnosti.

 + vhodné pro zdravé stravovanie

 - náročnejšie na údržbu

Medené panvice

Meď sa pri výrobe panvíc často spája s nerezovou vnútornou vrstvou. Vďaka svojim skvelým vodivým schopnostiam je vhodná pre rýchlu a úspornú prípravu jedál. Tento materiál však nie je určený na umývanie v umývačke.

 + rýchla a úsporná príprava jedla

 - nevhodné do umývačky

Titánové panvice

Titánové panvice sú v súčasnosti veľmi obľúbené a nie je sa čomu diviť. Titánová povrchová vrstva zaisťuje dokonale nepriľnavý povrch, na ktorom je možné pripravovať pokrmy i bez pridania tuku. Titánové panvice sú veľmi odolné, môžete ich umývať aj v umývačke. Väčšinou však stačí utrieť ich handričkou. Nevýhodou je vyššia cena.

+ dokonalo nepriľnavý povrch

+ možná príprava pokrmov bez tuku

+ veľmi odolné

 - vyššia cena