Preskočiť navigáciu, prejsť na obsah
Preskočiť obsah, prejsť na pätu

    Recept: Babičkine buchty podľa Žanety

    Buchty od babičky neprekoná žiadny moderný dezert. O svoj recept sa s nami podelila Žaneta z Instagramu @zanynka_stybar a my zdieľame ďalej, aby ste si mohli aj vy pochutnať!

    Buchty ako z rozprávky. Ak ste ešte nevyskúšali, dajte tradičnému receptu šancu. V kuchyni síce možno strávite trochu viac času ako s ovocným koláčom, ale výsledok za to stojí. Ideme na to!
    INGREDIENCIE

    Na buchty pre cca 8 ľudí budete potrebovať:


    • 500 g hladkej múky
    • 200 ml mlieka
    • 2 vajcia
    • štipka soli
    • 50 g masla
    • pol kocky droždia
    • 100 g krupicového cukru
    • masť na potretie buchiet
    • 1 lyžica masla
    • 1 lyžica tuzemského rumu na potretie buchiet
    • práškový cukor na posypanie


    Čo budete potrebovať: 

    POSTUP:

    Mlieko rozdelíme do dvoch kastrólov a obe zľahka zahrejeme. V jednom hrnci rozpustíme maslo a do druhého dáme trochu cukru, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások.

    Do misy nasypeme hladkú múku, rozmiešame do nej štipku soli, pridáme zvyšok cukru, rozklepneme vajcia a prilejeme ohriate mlieko s maslom a kváskom. Všetko vypracujeme na hladké cesto, poprášime múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, kým neznásobí svoj objem.

    Z vykysnutého cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske asi centimeter hrubý plát a hrnčekom vykrojíme kolieska, ktoré budeme plniť. Doprostred každého dielu položíme asi lyžičku plnky, okraje cesta prehneme cez náplň a prsty stlačíme pevne k sebe. V dlani ešte vytvarujeme do guľôčky. Spojom položíme buchty nadol. Pekáč vymažeme rozpustenou masťou a postupne doň skladáme buchty jednu vedľa druhej, každú ešte dôkladne zo všetkých strán potrieme masťou. Na záver potrieme zvyšnou masťou aj vrchnú stranu.

    Pečieme v rúre predhriatej na 160 ° asi 45 až 60 minút do zlatista. V kastróliku speníme maslo s rumom a ešte v pekáčiku upečené buchty potrieme. Na tanieri ich posypeme práškovým cukrom.

    SERVÍRUJTE:

    Dobrú chuť!

    Upiekli ste si buchty podľa nášho receptu? Zdieľajte s nami fotky na Facebooku alebo Instagrame a označte náš profil @biano.sk alebo použite hashtag #bianosk

    Preskočiť pätu, prejsť na začiatok stránkyPrejsť na začiatok stránky