Recept: Babičkine buchty podľa Žanety

Buchty od babičky neprekoná žiadny moderný dezert. O svoj recept sa s nami podelila Žaneta z Instagramu @zanynka_stybar a my zdieľame ďalej, aby ste si mohli aj vy pochutnať!

Buchty ako z rozprávky. Ak ste ešte nevyskúšali, dajte tradičnému receptu šancu. V kuchyni síce možno strávite trochu viac času ako s ovocným koláčom, ale výsledok za to stojí. Ideme na to!
INGREDIENCIE

Na buchty pre cca 8 ľudí budete potrebovať:


  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 50 g masla
  • pol kocky droždia
  • 100 g krupicového cukru
  • masť na potretie buchiet
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica tuzemského rumu na potretie buchiet
  • práškový cukor na posypanie


Čo budete potrebovať: 

POSTUP:

Mlieko rozdelíme do dvoch kastrólov a obe zľahka zahrejeme. V jednom hrnci rozpustíme maslo a do druhého dáme trochu cukru, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások.

Do misy nasypeme hladkú múku, rozmiešame do nej štipku soli, pridáme zvyšok cukru, rozklepneme vajcia a prilejeme ohriate mlieko s maslom a kváskom. Všetko vypracujeme na hladké cesto, poprášime múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, kým neznásobí svoj objem.

Z vykysnutého cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske asi centimeter hrubý plát a hrnčekom vykrojíme kolieska, ktoré budeme plniť. Doprostred každého dielu položíme asi lyžičku plnky, okraje cesta prehneme cez náplň a prsty stlačíme pevne k sebe. V dlani ešte vytvarujeme do guľôčky. Spojom položíme buchty nadol. Pekáč vymažeme rozpustenou masťou a postupne doň skladáme buchty jednu vedľa druhej, každú ešte dôkladne zo všetkých strán potrieme masťou. Na záver potrieme zvyšnou masťou aj vrchnú stranu.

Pečieme v rúre predhriatej na 160 ° asi 45 až 60 minút do zlatista. V kastróliku speníme maslo s rumom a ešte v pekáčiku upečené buchty potrieme. Na tanieri ich posypeme práškovým cukrom.

SERVÍRUJTE:

Dobrú chuť!

Upiekli ste si buchty podľa nášho receptu? Zdieľajte s nami fotky na Facebooku alebo Instagrame a označte náš profil @biano.sk alebo použite hashtag #bianosk