Kúpte si kvalitný ryžovar

Kúpte si kvalitný ryžovar

Kateřina Václavková

Ako si doma pripraviť nadýchanú a chuťovo dokonalú ryžu? Skúste dať šancu ryžovaru a uvidíte, že sa nejedná len o ďalší zbytočný spotrebič v kuchyni, ktorý len zaberá miesto.

Ryžovary sa u nás do popredia záujmu začali dostávať pomerne nedávno, napriek tomu by však všetci milovníci starostlivo pripravenej ryže na rôzne spôsoby mali spozornieť. Získať nadýchanú a nemazľavú ryžu je totiž umenie, ktoré si predsa len môžete uľahčiť. Čo by ste ale mali pred nákupom vedieť a podľa čoho sa rozhodovať?

Ako ryžovar funguje

Ryžovar sa skladá z dvoch častí - vonkajšej a vnútornej nádoby, vykurovacej špirály a termostatu. Funguje na jednoduchom princípe, vypne sa presne v tej chvíli, keď je ryža uvarená. Vďaka tomu nepopraská, neuvoľní prebytočný škrob a nasiakne presne toľko vody, koľko potrebuje. Varenie sa tak veľmi zjednodušuje. Stačí obvykle iba nasypať ryžu, zaliať ju vodou v správnom pomere a zapnúť. Množstvo vody vo vnútri si ryžovar sám postráži, a akonáhle sa väčšina vyparí alebo vstrebe, prestane variť a udržiava iba stálu teplotu. Hodnota ryže sa tým nijako neznižuje a zvyčajne je rovnako dobrá a nadýchaná aj za niekoľko hodín.

Aké prináša výhody

Na prvý pohľad by sa síce mohlo zdať, že je ryžovar pomerne zbytočnou záležitosťou, keď si ryžu môžete bez veľkých ťažkostí pripraviť aj v obyčajnom hrnci s vodou. V konečnom výsledku ale ryža z hrnca nebude tak chutná. Sypká ryža sa vám môže pripáliť, u ryže v sáčku nevyskúšate, či je už uvarená. Ani jeden z týchto problémov u ryžovara nehrozí. A ďalšie výhody?

  • ryža má oveľa lepšiu chuť
  • zachovává si živiny
  • optimálnu konzistenciu
  • nikdy se nepripáli a neprevarí
  • zostane v ryžovare bez zmeny kvality i niekoľko hodín

Zvážte všetky parametre

Než sa rozhodnete pre výber konkrétneho ryžovara, zvážte niekoľko základných parametrov - množstvo objemu, ktoré pre vás bude vyhovujúce, ako ľahká bude údržba, či dokáže regulovať stálu teplotu a aké ďalšie možnosti ponúka.

1. Množstvo objemu

Dôležitým kritériom, ktoré by ste mali pred nákupom zohľadniť, je rozhodne priestrannosť vašej kuchyne. Ryžovar je predsa len ďalší spotrebič, ktorý bude treba niekam umiestniť. Výber veľkosti závisí samozrejme čisto na vás a vašich potrebách. Malé ryžovary sú v kuchyni rozhodne skladnejšie a aj cenovo vyjdú lepšie. Veľkosť nádoby sa pohybuje okolo 0,6 litra, takže sú ideálne pre menej početné rodiny, pretože zvládnu pripraviť tak 4 porcie. Na druhej strane ale zvyčajne neponúkajú žiadne ďalšie nadštandardné funkcie. Oproti tomu veľké ryžovary môžu dosiahnuť až 1,8 litra, cenovo sú však drahšie, ale zvládajú prípravu ryže pre početné rodiny. Často v nich možno uvariť aj celé jedlo naraz.

2. Možnosti umývania

Rovnako dôležitá, ak nie dôležitejšia, je potom jednoduchosť údržby. Hoci dnes väčšina ryžovarov má vnútornú nádobu vyberateľnú, nemusí to byť pravidlom. Informujte sa tiež o možnosti umývania nádoby v umývačke. Výhodou je rozhodne nepriľnavý povrch, ale v prípade menej kvalitného výrobku môže vydržať oveľa dlhšie poctivý nerez.

3. Udržiavanie teploty

Takmer štandardom je u ryžovara tiež možnosť prihrievania už uvarenej ryže, aj tak si však pre istotu skontrolujte, či aj vami vybraný prístroj túto možnosť ponúka.

4. Bezpečnosť použitia

Rozhodne nekupujte ryžovar, ktorý nie je vybavený bezpečnostným istením proti prehriatiu a vyvareniu vody. Ušetríte si tak nepríjemné drhnutie v prípade zlého odhadu, ale taký prístroj bude všeobecne oveľa bezpečnejší, keby ste na ryżu náhodou zabudli úplne. Veľmi praktický je aj nákres vnútorných rysiek.

5. Typy programov

Ak sa rozhodnete investovať do ryžovara väčšie financie, môžete očakávať veľa nadštandardných funkcií. Chytré prístroje s mikroprocesorom vám umožnia upravovať dĺžku varenia ryže podľa vašich potrieb (vždy s ohľadom na konkrétny typ ryže). Multifunkčné ryžovary potom dokážu nahradiť aj varnú dosku a môžete ich používať trebárs na varenie v pare, pečenie a podobne. Ide skôr o multifunkčné hrnce s programom ryžovara.

Pred nákupom premyslite

Ceny ryžovarov sa dnes pohybujú od pár sto korún po niekoľko tisíc. Nie vždy znamená vyššia cena tiež lepšiu kvalitu, takže svoju kúpu určite dobre premyslite. Rozhodne kľúčovou otázkou je, na čo presne budete ryžovar využívať. Ak len na prípravu príloh, potom je zbytočné investovať príliš veľa peňazí. Ak očakávate ale kompletnú prípravu pokrmov, rozhodne neváhajte zainvestovať a sledujte všetky ponúkané funkcie u vami zvoleného prístroja.

Vyberte si ryžovar na Biane: