Rady, tipy, nápady

Formy a plechy na pečenie, bez ktorých sa nezaobídete

Pečiete radi? Potom vám život uľahčí vhodná kúpa plechu alebo formy. Tie sú alfou a omegou každého pečenia. Vyberte si podľa tvaru a materiálu ten, ktorý potrebujete. A hor sa do práce!

Zdroj

Najrôznejších foriem a plechov na pečenie je dnes nepreberné množstvo. Či už hľadáte univerzálny tvar, v ktorom budete piecť buchty, pizze, koláče, alebo si potrpíte na originálne formy pre rôzne príležitosti, nenechajte sa obmedzovať. S kvalitným príslušenstvom potom pečenie bude hračka a verte, že aj výsledky budú stáť za to.

Tvar

Svoje si vyberú zástancovia klasických tvarov, ako sú štvorcové formy alebo okrúhle či oválne, voliť môžete ale aj tie menej obvyklé. Úsmev vykúzlite múčnikom v tvare srdca, pre slávnostné príležitosti sa nestratia originálne vianočné a veľkonočné formy s najrôznejšími motívmi.

Typ

Medzi najrôznejšími druhmi foriem si môžete vybrať také, ktoré sa dajú rozložiť, čo vám uľahčí vybratie múčnika aj následné umývanie. Ďalšou možnosťou sú klasické formy vcelku, ktoré jednoducho vyklopíte.

Na torty

Formy bývajú väčšinou kruhového alebo hranatého tvaru so zaoblenými okrajmi. Môžete ale naraziť aj na atypické kúsky v podobe už vyrazených motívov do formy alebo tvarov gitár, koníkov, áut, holubíc, motýľov, podkov a mnohých ďalších. Uľahčia vám prácu a potešíte nielen detské oko.

Vyberte si formu na torty na Biane:

Na koláče

Takéto formy bývajú spravidla nižšie, často môžete naraziť aj na vrúbkovaný okraj. Či už sa budete chcieť pochváliť nejakým čučoriedkovým koláčom s posýpkou alebo vyskúšať naslano francúzsky Quiche, forma na koláče vám umožní oboje.

Takové formy bývají zpravidla nižší, často můžete narazit i na vroubkovaný okraj. Ať už se budete chtít pochlubit nějakým borůvkovým koláčem s posypkou anebo vyzkoušet naslano francouzský quiche, forma na koláče vám umožní obojí.

Vyberte si formu na koláče na Biane:

Na muffiny

Forma je špecifická tým, že už obsahuje niekoľko menších nádob v jedinom kuse nádoby. Výhodou formy je to, že do nej nepotrebujete kupovať mafinové košíčky. Po vybratí z rúry hotové muffiny jednoducho vyklopíte. Forma poslúži aj na výrobu najrôznejších sušienok a cupcake.

Vyberte si formu na muffiny na Biane:

Na chlieb a na bagety

Ak túžite po domácom pečení chleba či bagiet, dvere vám otvárajú špeciálne formy na chlieb, ktoré bývajú tvarom prispôsobené k tomu, aby ste si upiekli guľatý bochník či vysoký celozrnný chlieb tak, ako ho máte radi. Na bagety a podobné pečivo sa potom používajú formy perforované. Vďaka špeciálnemu prehnutiu si navyše bagety udržia svoj tvar a sú krásne chrumkavé.

Vyberte si formu na chlieb či bagety na Biane:

Na baránka

Ak vás nebaví si každý rok požičiavať formu na baránka od susedov a známych, kúpte si vlastné. To platí aj o iných veľkonočných formách, rozhodnite sa trebárs pre zajačikov, vajíčka alebo ovečky.

Vyberte si fomu na baránka na Biane:

Na bábovku

Úplná klasika, ktorá by nemala chýbať v žiadnej kuchyni. Niet nad tú tradičnú nedeľnú bábovku, ľahko pocukrovanú alebo polomáčanú v čokoláde. A nemusíte sa uspokojiť len s "obyčajným" vzhľadom. Minibábovičky na spôsob muffinov, rovnako ako väčšie kúsky imitujúce tvary katedrál, kvetín, korún alebo listov zaujmú každú návštevu.

Vyberte si formu na bábovku na Biane:

Na cukrovinky

Aby ste pri pečení vianočného pečiva mali každý kúsok rovnaký, k tomu vám pomôžu formy na cukrovinky. Existujú v nepreberných druhoch od vanilkových rožtekov po pracinky a hviezdičky.

Vyberte si formy na cukrovinky na Biane:

Na pizzu

Fanúšikovia pizzy by sa mali poobzerať po forme, ktorá je presne určená na pečenie tohto tradičného talianskeho pokrmu. Formy bývajú tenké, nízke a často perforované, čím zaručujú rovnomerné prepečenie a chrumkavosť.

Vyberte si formu na pizzu na Biane:

Materiál

Výber materiálu voľte starostlivo, správna voľba vás uchráni pred nešťastím v podobe zle vyklopenej bábovky alebo múčnika. Vyberajte podľa priľnavosti alebo nepriľnavosti povrchu, staviť môžete aj na klasiku v podobe keramiky, liatiny alebo kameniny.

  • Klasické kovové plechy sú lacnejším variantom a poslúžia skvelo, avšak nezabudnite na použitie papiera na pečenie. Sú vhodné do elektrickej i teplovzdušnej rúry.
  • Liatinové formy a plechy môžete použiť vo všetkých typoch rúry, rovnako tak ako v umývačke riadu.
  • Kamenina je vhodná do umývačky, mikrovlnnej rúry aj rúry na pečenie. Pred použitím je nutné nádobu starostlivo vymazať.
  • Medzi nepriľnavé povrchy sa radí teflón, ktorý sa navyše skvelo udržuje. Nevýhodou môže byť väčšia náchylnosť k poškrabaniu.
  • Praktické a populárne sú aj silikónové formy, ktoré môžete ľahko uskladniť a ľahko sa z nich produkt vyklopí. Navyše nedlho po vybratí z rúry sú zase studené.

Objavte ďalšie produkty a inšpirácie súvisiace s článkom

Komentáre (0)

Nemôžete komentovať.