Vianočné pečenie: Ako naplánovať, piecť a uskladniť vianočné koláče

Vianočné pečenie: Ako naplánovať, piecť a uskladniť vianočné koláče

Simona Porubská, Michaela Kratochvílová

Pripravte sa na veľké vianočné pečenie. Alebo na malé, na tom nezáleží. Máme pre vás odpovede na všetky otázky, ktoré sa týkajú vianočných koláčov a cukroviniek.

Vôňa perníkov, škorice, pečeného čaju a lineckých koláčikov o chvíľu zaplaví nejednu domácnosť. Prinášame vám ďalší vianočný špeciál. Tentokrát o zásadách správneho pečenia vianočných cukroviniek, odkladaní koláčov, tipov na zdravšie varianty koláčov na Vianoce. 


V článku vás čakajú aj rady, ako si všetko rozvrhnúť tak, aby ste sa nemuseli stresovať ako každý rok. S našimi tipmi si toto vianočné obdobie vychutnáte. 


Čo v článku nájdete? 

1) Ako si pečenie koláčov poriadne naplánovať

Kedy začať? 

S pečením je najlepšie začať v období adventu. Tento rok pripadá prvá adventná nedeľa na 1. decembra. Je dobre začať včas a nenechať si všetko na poslednú chvíľu. Verte, že aj vy budete viac v kľude. 

Niektoré koláče tiež potrebuju dlhšiu dobu na to, aby sa odležali a zmäkli. Čas vám ušetrí aj príprava viacerých ciest naraz. Väčšinou totiž potrebujú nejakú dobu na uležanie v chladničke.


Tri týždne až mesiac pred 

Perníky

Zázvorové sušienky



14 dní vopred

Linecké koláčiky (zatiaľ bez náplne)

Čajové pečivo

Vanilkové rožteky

Medvedie labky 

Týždeň vopred

Nepečené koláče

Náplne do lineckých koláčikov

Krémové náplne do koláčov (osie hniezda, laskonky)

Rafaelo

na Vianoce

Vianočka

Závin

Trdelník



Kedy piecť aké druhy? 

Najprv začnite s vanilkovými rožtekmi, perníkmi a lineckými a ďalšími druhmi suchých koláčov bez krému a náplne. Potrebujú najdlhšiu dobu na zmäknutie. Ideálne je začať cca 3 týždne pred Štedrým dňom, aby stihli dostatočne prevlhnúť. 

Dva týždne pred Vianocami sa pustite do medvedích labiek, orechov, koláčov z formičiek alebo rôznych druhov z kakaového či kokosového cesta. Zatiaľ ich neplňte náplňou. Nechajte to až na týždeň pred Štedrým dňom, rovnako ako pečenie rakvičiek, laskoniek, kokosových pusiniek a máslových druhov. 


Tesne pred Štedrým večerom je čas na rolády a vianočky.

Všetko si nachystajte

Najprv si napíšte zoznam cukroviniek, ktoré chcete piecť. Buďte opatrní, nemusíte sa uhnať, aby ste ich stihli napiecť 30 druhov, ale nachystajte vaše najobľúbenejšie a celý proces prípravy si omnoho viac vychutnáte.


Vďaka zoznamu budete hneď vedieť, čo vám doma chýba, a ktoré suroviny musíte dokúpiť. Tiež získate prehľad o tom, bez akých pomôcok sa nezaobídete.


Okrem ciest, ktoré môžete nechať v chladničke uležať, si pripravte aj plechy a potom začnite piecť. Pri pečení je treba šetriť čas, čo najviac to pôjde. Vaľkanie cesta trvá podľa náročnosti priemerne pol hodiny.

Zásady skladovania cukroviniek 

Kde uchovávať koláče? 

Napečené druhy je potrebné držať v suchu a v chladnom prostredí. Pripravte si uzatvárateľné nádoby (plechové, keramické, ale niekedy stačia aj papierové). 

Platí, že koláče by ste mali uchovávať na oddelenom mieste, aby nenasiakli vôňou ďalších surovín. Perníky s príchuťou slaniny by si dal asi málokto.


Určite ich neuchovávajte niekde, kde sa kúri alebo na priamom mraze. Ideálne sú tmavé špajzy, verandy, komory alebo chladničky. 


Pozor si dajte na krehké druhy, ako sú kokosky alebo snehové pusinky. Tie schovajte do sáčku, pretože im naopak veľa vlhkosti škodí.

2) Pomôcky na pečenie, bez ktorých sa nezaobídete

Práve preto, že vianočné pečenie obnáša používanie rôznych kuchynských pomôcok, mali by ste si vopred ujasniť, čo budete piecť. Vďaka tomu zistíte, aké pomôcky na pečenie presne potrebujete. Základom je doska na cesto, valček a formičky

Formy a plechy 

Na každoročné vianočné pečenie využijete formy a plechy rôznych tvarov a farieb. 


V základnej výbave sa vám zídu minimálne dva plechy. Praktické sú aj silikónové formy a plechy na koláče. Nemusíte mať formičky, mlynčeky, zdobítka, no stačí vám jedna forma na rožteky. Upečiete tak aj 20 kúskov naraz s minimálnou námahou. 


Nielen silikónové formy a plechy, ale aj ďalšie materiály sa hodia na pečenie všakovakých tortslaných i sladkých chlebov, báboviek. Ak nie ste vášnivým cukrárom, vyberajte hlavne z lacných pomôcok zo silikónu na pečenie.


TIP: Ako vyčistiť plech na pečenie?

Možností ako vyčistiť pripečený plech je hneď niekoľko. Poradíme vám ten najjednoduchší. Stačí vám jedlá sóda - odborne aj hydrogenuhličitan sódny, ktorý nechýba v takmer žiadnej domácnosti a peroxid vodíka. Postupujte takto:

1. Plech poprášte jedlou sódou

2. Pokvapkajte ho peroxidom sódnym (LEN VEĽMI MALÉ MNOŽSTVO)

3. Naneste ešte jednu vrstu jedlej sódy

4. Nechajte pôsobiť hodinu a pol

5. Zotrite hubkou a vodou


Kuchynská doska na cesto a váľkanie

Na vaľkanie cesta potrebujete silikónovú podložku alebo drevenú dosku na cesto. Pre náročných sú tie luxusné a naopak nemilovníci pečenie si vyberú z lacných podložiek na cesto.

Výhody silikónových podložiek:

  • skladnosť

  • jednoduchá údržba

  • nelepí sa cesto


Drevená doska na váľkanie je v kuchyniach klasikou. Zo spodnej strany má zarážku, aby nekĺzala po kuchynskej pracovnej doske. 


Výhody pracovnej dosky na cesto:

  • stabilita

  • možnosť krájať nožom


K nevýhodám patrí najmä náchylnosť na vlhkosť. Po použití ju stačí oškrabať alebo utrieť vlhkou handrou.


Kuchynské váhy


Kuchynské váhy sú nevyhnutné pre každého milovníka pečenia. Veľkou výhodou váhy v kuchyni je, že ju môžete využívať aj na váženie každého pokrmu, ak si napríklad držíte líniu. Pre tento prípad sú ideálne digitálne váhy, ktoré odvážia všetko na gram presne. K občasnému pečeniu vám postačí aj mechanická kuchynská váha.

Vykrajovače a formičky 

Úplnou nevyhnutnosťou na linecké koláče či perníky sú vianočné vykrajovačky a formičky. 


Vybrať si môžete tradičné plechové alebo silikónové formičky na pečenie alebo plastové formičky. Niektoré druhy majú aj praktický vytlačovač. V ponuke nájdete aj rôzne tematické sady. A aj v rámci lacných formičiek na vianočné pečivo nájdete netradičné tvary, vďaka ktorým bude chutiť naozaj každému.

Cukrárske potreby 

Skontrolujte si aj pomôcky na zdobenie koláčov. Na perníky potrebujete zdobiace sáčky alebo ceruzky. Na cesto zasa využijete klasické alebo embosované valčeky, ktoré vám vyváľajú vzor hviezdičiek alebo iných motívov.


Možností je celý rada – valčeky na cesto s nastaviteľnou hrúbkou, mriežkovacie valčeky, valčeky zo silikónu, dreva alebo z mramoru.


Michal Kubíček z eshopu Svet cukrárov vsádza na ďalšie praktické pomôcky na pečenie: “Skvelá vychytávka je napríklad šablóna na laskonky. Ide v podstate o obdĺžnik s vyrezanými ovalmi, čím naraz vyrobíte dvanásť alebo aj dvadsať týchto obľúbených sladkostí.


Zároveň nám poradil aj s výberom najlepšieho materiálu. "Trendom poslednej doby sú vykrajovače, ktoré sa vyrábajú pomocou technológií 3D tlače z najrôznejších plastov. Ich výhodou je, že sa dajú robiť aj viacúrovňovo a tak môžu kľudne slúžiť aj na vyrazenie reliéfu. Za mňa je klasika klasikou a tak osobne preferujem nerezové vykrajovačky – dobre sa umývajú a nelepí sa na nich cesto."

3) Starostlivý výber surovín

Aby boli vaše koláčiky majstrovským dielom, musíte poznať niekoľko zásad, vďaka ktorým bude chuť cukroviniek nezabudnuteľná. Vďaka kvalitným surovinám sú jednotlivé druhy nielen viac chutné, ale dajú sa aj lepšie uskladňovať.

Ako upgradovať jednotlivé suroviny 

  • plech na koláče dajte do rúry, ktorá je vyhriata
  • chuť hrozienok vylepšite tým, že ich namočíte rumu, ideálne cez noc
  • výraznejšiu chuť orieškov docielite tým, že ich opražíte na panvici a až potom pridáte do cesta
  • pre lepšiu chuť cesta pridajte miesto celého vajca len žĺtok
  • nositeľom výbornej chute väčšiny receptov je maslo, kvalitné maslo má obsah tuku minimálne 82 %

Zásady správného cesta

  • pri príprave cesta by mali mať všetky suroviny izbovú teplotu
  • cukor, kakao aj múku pred použitím preosejte cez sitko, bude vzdušnejšia
  • s cestom sa lepšie pracuje, ak ho necháte odpočinúť cez noc v chladničke, ideálne v potravinovej fólii
  • používajte čo najtmavšie nerafinované kakao bez cukru

Po upečení  

  • horúce perníky potrite osladeným mliekom s trochou škrobovej múčky, čím vytvoríte lesklý povrch
  • vianočku potrite vajíčkom s trochou mlieka 


4) Ako na zdravšie vianočné koláče

Patríte medzi milovníkov sladkého, ale zároveň chcete pripraviť zdravšiu alternatívu vianočných koláčov?


Máme pre vás pár receptov na vianočné koláče bez múky a cukru, s ktorými môžete zhrešiť bez výčitiek.

Čím nahradiť múku?

Múku môžeme nahradiť niekoľkými spôsobmi:

  • celozrnnou múkou
  • špaldovou múkou

Bezlepkárom odporúčame:

  • ryžovú múku

  • kokosovú múku


Vždy však myslite na správny pomer surovín. Všeobecne platí, že alternatívnej múky stačí v receptoch menej než bielej pšeničnej.

Čím nahradiť cukor? 

Biely cukor vymeňte za med, ktorý síce obsahuje cukry, no na rozdiel od rafinovaného cukru si zachováva živiny.


Ďalším riešením sú sladidlá - stévia či datlový, agávový, alebo čakankový sirup. Na umelé sladidlá si dajte pozor, nie všetky sú ideálne na pečenie.



Všetky alternatívy cukru môžu byť zdravšie, ale rozhodne nie sú úplne bez kalórii.


Múčkový cukor na obaľovanie možno nahradiť kokosovou múkou alebo sušeným ovseným mliekom.

Čím nahradiť vajce? 

Spojivo nahradia chia alebo ľanové semienka. Pre ideálnu štruktúru ich namočte do vody a rozmixujte. Jedno vajce môže nahradiť jedna lyžička solamylu rozmiešaná v deci vody.

Čím nahradiť mlieko? 

Kravské mlieko môžete nahradiť rastlinnými variantmi a zvoliť mlieko:

  • ryžové
  • ovsené
  • mandľové
  • sójové

Čím nahradiť maslo? 

Maslo nič nenahradí. Ale. Ak predsa predsa len chcete odľahčiť maslové kremy do náplne koláčov, vyberte si tvarohové krémy alebo pundigové alternatívy, ktoré majú dlhšiu dobu trvanlivosti. 


Ak sa chcete vyhnúť maslu a margarínu, odporúčame kvalitný kokosový olej alebo trebárs datle, ktoré v podobe datlovej pasty spoja jednotlivé ingrediencie.

5) Pár obľúbených receptov

Domáci vianočný pečený čaj 

Budete potrebovať:

  • ovocie (jablká, hrušky, maliny, jahody, slivky, broskyne, brusnice, pomaranč, ríbezle)
  • citron
  • cukor
  • rum
  • škoricu
  • klinčeky
  • badyán 
  • anýz

Pomôcky: plech, nádoby s viečkom (zaváraninové)


Pripravte si základné suroviny (viď vyššie), ich množstvo závisí na tom, koľko porcií pečeného čaju chcete pripraviť. 


Na cca 15 porcií budete potrebovať 2 kg ovocia a 0,5 kg cukru, zbytok ingrediencií podľa vašej chute (čím viac korenia, tým intenzívnejšia chuť). 


Najprv ovocie dôkladne umyte a vykôstkujte, citrusy zbavte kôry. Potom všetko nakrájajte na malé kúsky. Na plechu zmiešajte kúsky ovocia s korením a zasypte ich cukrom. 


Pečieme prikryté alobalom asi 35 minút na 180-200 stupňov. Po upečení vyberieme celú škoricu a horúcu zmes nalejeme do pripravených nádob, zavrieme a otočíme hore dnom. Nechajte ich takto vychladnúť.


Do čaju stačia 3-4 lyžičky zmesi a horúca voda.


Vianočný pečený čaj bez cukru: Ak nechcete pripravovať pečený čaj s cukrom, nahraďte ho medom, ryžovým alebo javorovým sirupom či jačmenným sladom.

Datlové guličky

Cukrovinky bez múky a cukru?


Ideálny snack, energia na cesty, zdravší variant vianočných koláčov a vhodná sladkosť pre vegánov, bezlepkárov a zástancov RAW stravy. Datlové guličky spĺňajú všetko a vďaka skvelej chuti uspokoja každého. 

Budete potrebovať: 

  • datle (alebo datlovou pastu)

  • semienka

  • oriešky podľa chute

  • kokos

  • kakao

  • škorica


Pomôcky: výkonný mixér


V mixéri rozmixujte zmes datlí (ak nie sú vykôstkované, tak ich najprv vykôstkujte) s trochou horúcej vody a orieškov podľa chuti, až pokým nevznikne pasta. 


Pridajte vanilku, kokos, štipku soli. Hotovú zmes vytvarujte do guličiek, ktoré obalíte v kakau, kokose, škorici alebo orieškoch. 

Ako sa vyrába trdelník?

Trdelník zrejme poznáme všetci. Ide o lahodnú pochúťku - duté pečivo, ktoré je obalené v rôznych posypoch. Po novom si ho môžete nachystať aj s náplňou, napríklad nutellovou alebo zmrzlinovou. 

Cesto na trdelník

Trdelník má svoj špecifický tvar. Vyrába sa z kysnutého cesta, ktorý sa v pruhoch navíja na valec = trdlo. 


Čo všetko potrebujete na výrobu cesta na trdelník?


Budete potrebovať: 

  • pšeničnú múku

  • vajcia

  • droždie

  • mlieko 

  • citrón

  • vlašské orechy

  • maslo

  • múčkový cukor, vanilkový cukor, soľ, muškátový orech

Valec s cestom sa vkladá do pece, pečie sa v sálavom teple z pripravenej pahreby alebo žiariča a postupne sa otáča. Trdelník sa pri tom pomasťuje, až kým nezíska zlatohnedú farbu. Potom sa opatrne vyklápa alebo sťahuje tak, aby nestratil svoj tvar. 

Pomôcky na pečenie trdelníka

Ak sa chystáte piecť vianočný trdelník, budete potrebovať niekoľko pomocníkov:

Rýchly návod na výrobu trdelník nájdete aj v tomto videu:

Ak sa odhodláte k domácej výrobe tejto dobroty, jej chuť si vyberáte sami:

  • vanilkový trdelník

  • kokosový trdelník

  • orechový trdelník

  • nutellový trdelník

  • škoricový trdelník


Cena trdelníkov sa pohybuje od 3,50 do 7 Eur. 

6) Vianočne pečenie s detmi a pre deti

Vianoce sú predovšetkým o spoločnom čase so svojimi blízkymi, aj keď sa na to niekedy zabúda. 

Aby ste si užili prípravu na sviatky so svojimi deťmi, a neboli len nervózni z toho, koľko práce ešte musíte spraviť, zabavte sa s ratolesťami spoločným pečením.


Svoje deti tak necháte tvoriť a dáte im to najcennejšie: čas strávený s vami a krásne spomienky. 


  • deťom prideľte len také činnosti, ktoré sú schopné zvládnuť

  • pečte zdravo - cukor nahraďte medom či sirupom, uprednostňujte žitnú alebo celozrnnú múku

  • rozdeľte deťom jasné úlohy: ideálne je vykrajovanie pomocou formičiek, tvorba gulí alebo zdobenie perníkov

  • zvoľte si jednoduché recepty

  • kedy začať piecť s deťmi? Od 3-5 rokov už môžete mať v kuchyni malého pomocníka

  • dobrá príprava je výhrou: menšie deti nevydržia dlho na niečo čakať, majte preto všetky suroviny a pomôcky pripravené vopred

  • pri pečení sa rozprávajte deťom o jednotlivých krokoch a surovinách

  • pripravte sa na menší neporiadok, naviac ak máte zástery, určite ich využijete 

Bezpečnosť na prvom mieste

Pri pečení s deťmi dajte prednosť plastovým a dreveným materiálom. Formičky voľte silikónové. Vyvarujte sa ostrých nožov a horúcej trúby. Hlavne nikdy deti v kuchyni nenechávajte bez dozoru.

Nepúšťajte svoje ratolesti k horúcemu sporáku alebo ku kuchynským spotrebičom v zásuvke, pri ktorých hrozí, že ich náhodou zapnú.  


TIP: pre malých pomocníkov nielen do kuchyne využite tzv. učiacu vežu. Váš malý pomocníček tak na všetko uvidí a môže vám pomáhať. 


Máme pre vás aj pár tipov na jednoduché recepty na vianočné cukrovinky, ktoré môžete upiecť aj s deťmi.

Mrkvové sušenky 

Budete potrebovať: 

  • 2 hrnčeky ovsených vločiek
  • 2 hrnčeky mrkvy nastrúhanej najemno
  • vajce
  • 60 g masla
  • vodu
  • soľ
  • med

Vločky pomeľte v mixéri najemno a zmiešajte s mrkvou, vajíčkom a maslom. Všetko vypracujte do cesta. Zabaľte ich do potravinovej fólie a nechajte hodinu odpočinúť v chladničke.


Z cesta vyváľajte asi 5 mm hrubú placku a vykrajujte z nej buď nožom ľubovoľné tvary, alebo si na pomoc vezmite vykrajovátka. 

Uložte na plech na pečiaci papier a pečte asi 10 minút na 150 stupňov. 

Piškotové guličky 

Budete potrebovať: 

  • 250 g nadrvených piškót
  • 2 lyžice kakaa
  • kocku masla
  • 150 g múčkového cukru
  • vanilkový cukor 
  • rumovú arómu

Maslo s izbovou teplotou dajte do misky, pridajte na jemno nadrvené detské piškóty, cukor a prípadne aj rumovú arómu. Potom pridajte kakao a vanilkový cukor. Zmes poriadne premiešajte a následne z nej vytvorite guličky.


Môžete ich obaliť v kokose, mletých orieškoch alebo v škorici. 


Dúfame, že sa vám naše tipy na vianočné pečenie páčia! Aj keď toto obdobie zvádza k tomu, aby ste mali všetko pripravené, dokonale upratané a načančané, pamätajte, že mať všetko perfektné nie je dôležité. Veď predsa v skutočnosti sú Vianoce o niečom úplne inom.